Halételek nem csak karácsonyra

Szerző: | 2020. december 18. | Blog

Akár horgászunk, akár vesszük a halat, érdemes a többséggel ellentétben nem az ünnepek előtti pár napra hagyni a beszerzést, hiszen az aktív horgászszezonban is gondoskodhatunk az ünnepi menüről. Ráadásul november végéig vagy enyhe idő esetén még decemberben is jó eséllyel kifoghatjuk a karácsonyi halételek alapanyagait.

A tapasztalatok szerint az éves halfogyasztás 25-35 százaléka decemberben valósul meg, a vásárlók elsősorban pontyot, harcsát, pisztrángot, és lazacot visznek haza a boltból. Bár az ünnepekor a magyarok többségének a halászléről és a rántott halról a ponty jut eszébe, számtalan ízletes karácsonyi étel készíthető más hazai halunkból is. A pontyon kívül például a csuka, süllő, harcsa, keszeg, balin, kárász is kiválóan elkészíthető, ha alufóliába vagy vákuumfóliába csomagolva tesszük a mélyhűtőbe, akkor nem szárad ki, és a szükséges időben bármikor elővehetjük, elkészíthetjük. Ráadásul év közben még a receptek kipróbálására is több időnk marad, így biztosra mehetünk az ünnepi fogások elkészítésénél.

Néhány recept, amellyel nemcsak a karácsonyi menüsort, hanem az év közbeni halételeket sorát is színesíthetjük. Jó étvágyat, és áldott, békés karácsonyi ünnepeket kíván mindenkinek a Maestro Fishing csapata!

Mastro Fishing tipp

A Maestro Fishing etetőanyagok nemcsak versenyhorgászathoz ajánlottak, a Cool carp etetőanyaggal vagy Method bream etetőanyaggal télen is foghatunk halakat. Az etetőanyagok leginkább keszeg és a ponty horgászásához alkalmasak.

Vegyes halpaprikás

Halételek nem csak karácsonyra 1 halételek

Hozzávalók (20 személyre):

  • 5 kg tisztított pontyszelet
  • 0,7 kg harcsaszelet
  • 0,5 kg csukaszelet
  • 5 fej hagyma reszelve
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vagdalva
  • 8 evőkanál édes őrölt paprika
  • 2 evőkanál erős őrölt paprika
  • 0,3 l paradicsomos halkeverék
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 4-5 evőkanál só
  • 8 db hüvelyes csípős paprika

Elkészítés:

A halat (pontyot, harcsát, csukát) megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, bográcsba vagy nagyobb edénybe rakjuk és felöntjük vízzel. Beletesszük az édes őrölt paprikát, a reszelt hagymát, az apróra vágott fokhagymát, egy csipetnyi borsot, a halkeveréket, sót és az erős paprikát. Összekeverjük és feltesszük főni. 30 percig erős tűzön forraljuk, időközben megforgatjuk a bográcsot. Az elkészült vegyes halpaprikást házi tésztával tálaljuk.

(Sipos Zsivics Tünde receptgyűjteménye, Sipőc Árpád receptje)

Csukapörkölt

Halételek nem csak karácsonyra 2 halételek
Forrás: depositphotos

Hozzávalók:

pörkölthöz:

  • 1,20 kg konyhakész csuka
  • 0,32 kg vöröshagyma
  • 0,12 kg szalonna
  • 0,12 kg paradicsom
  • 0,08 kg zöldpaprika
  • 0,02 kg fokhagyma
  • 0,12 l fehérbor
  • 0,8 l víz
  • pirospaprika
  • őrölt bors

körethez:

  • 0,40 kg liszt
  • 4 tojás
  • 0,08 kg szalonna
  • 0,24 friss tehéntúró

Elkészítés:

A megmosott csukát besózzuk. Az apróra vágott hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd ízlés szerint megszórjuk pirospaprikával, őrölt borssal, sóval, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. Amikor a hagyma megpuhul, belerakjuk a haldarabokat. Felöntjük vízzel és fehérborral. Kis lángon, lefedve, többször megrázogatva megfőzzük, ügyelve arra, hogy nehogy szétfőjön a hal. Időközben, amíg a pörkölt elkészül, a lisztből, tojásból és sóból összegyúrjuk a tésztát, elnyújtjuk, összevágjuk és kifőzzük. A kifőzött tésztát összekeverjük a pirított szalonnával és tehéntúróval és köretként felszolgáljuk a pörkölt mellé.

(Forrás: Josić Pincészet receptje)

Ponty baranyai módra

Hozzávalók:

  • 1,2 kg friss ponty
  • 6 g liszt
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál olaj
  • 400 g vöröshagyma
  • 200 g friss piros paprika
  • 200 g friss paradicsom
  • 1 dl kiváló minőségű Belje-i Graševina bor
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál Vegeta

Elkészítés:

Mártás:

A vöröshagymát vágjuk karikákra és pirítsuk meg olajban. Amikor megpirult, adjuk hozzá a felszeletelt piros paprikát és pirítsuk néhány percig, amíg a paprika meg nem puhul. Ez után adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomszeleteket és pirítsuk 10 percig. Öntsük fel borral és főzzük még néhány percig, amíg az öntet meg nem sűrűsödik. Végül ízlés szerint fűszerezzük egy kis kanál Vegetával, sóval és fűszerpaprikával. Ponty:
A pontyot tisztítsuk meg és vágjuk szeletekre. A liszthez adjunk hozzá egy kiskanál fűszerpaprikát és keverjük össze. A pontyszeleteket sózzuk meg és forgassuk meg a paprikás lisztben, majd tíz percig süssük forró olajban. Tálaláskor a mártásra tegyük a sült pontyszeleteket.

A szakács tanácsa:

A további ízfokozás érdekében a mártásba még egy gerezd fokhagymát is lehet tenni, és a mártást a sült pontyszeletre lehet önteni. Az elkészített ételhez a Goldberg olaszrizlinget javasoljuk a Belje Pincészet kiváló fehérborát.

(Forrás: Belje Pincészet receptje)

Kapcsolódó cikkek

Hat nap, öt éjszaka Maconkán

Hat nap, öt éjszaka Maconkán

Hosszú évek alatt hagyománnyá vált, hogy édesapámmal és két fiútestvéremmel minden év nyarán ellátogatunk Maconkára, egy hatnapos pecatúrára, ami idén június elejére esett. És hogy mi minden történt ezen a héten? Tartsatok velem és kiderül. A Mátra hegység lábainál elterülő Maconkai-víztározó és tórendszere a csodálatos környezetének, minden igényt kielégítő szolgáltatásainak, valamint kiemelten a bőséges, sokszínű, rekordfogásokban gazdag halállománynak köszönheti, hogy ezt a vizet választottuk bő évtizede állandó túráink helyszínéül. A...

Nagyhalas horgászatom etetőanyaggal

Nagyhalas horgászatom etetőanyaggal

Kihasználva a délutáni szabadidőmet, pihenés és kikapcsolódásként kilátogattam horgászbarátomhoz a vízpartra, aki megszállott nagyhalas horgász. Ahogy nézegettem a csalogató anyagait kizárólag pelletek, bojlik és kevéske magvakat láttam nála. Ekkor gondolkodtam el azon, hogy mennyire lehet eredményes, ha kizárólag etetőanyagot használnék nagyhalazni. Meg is beszéltünk egy másnapi háziversenyt. Helyszínül olyan vizet választottunk, ami halban gazdag és szép számban élnek benne nagyobb testű pontyok, amúrok. Már kora hajnalban megérkeztünk a tó...

Horgászat a Method Feeder OB Selejtező után

Horgászat a Method Feeder OB Selejtező után

Május elején a Dunakeszi Kavicsbánya tavon került megrendezésre a Method Feeder OB selejtező 6. elődöntője, amelyen jómagam is részt vettem. Ezen a megmérettetésen 55 versenyző indult, én a 10. helyen végeztem. Az ott is alkalmazott horgászatomról szeretnék most röviden beszámolni, hogy mit, miért, hogyan csináltam. Pár nappal a verseny utáni szabadnapomat kihasználva a Dunakeszi Kavicsbánya-tó halait vettem újra üldözőbe, azzal a céllal, hogy megnézzem a versenyen eredményesen alkalmazott stratégia és csalogatóanyag csak egyszeri alkalom...

Method kontra Feeder

Method kontra Feeder

Horgászataim során sokan kérdezik, hogy miért mindig hosszúelőkés módszerrel és miért nem inkább method technikával kergetem a halakat? Eredményesebb talán? Többet fogok így? Ezen elgondolkodva és felbuzdulva határoztuk el testvéremmel, Zsozsóval, hogy egy közös horgászat alkalmával megversenyeztetjük a két módszert. Azt, hogy a „verseny” alatt ki melyik végszerelékkel horgásszon, azt sorsolással döntöttük el. Zsozsónak jutott a method, nekem a feeder technika. Ennek nagyon örültem, hiszen a szívemhez legközelebb a finomszerelékes peca áll....

Hírek, érdekességek

A cookiek egy része szükséges a webáruház működéséhez. Nem szükséges cookie-t a Google Analytics és a Facabook használja, amit Elutasíthatsz.
Elfogadom
Elutasítom
Adatvédelem & Cookie