Május elején a Dunakeszi Kavicsbánya tavon került megrendezésre a Method Feeder OB selejtező 6. elődöntője, amelyen jómagam is részt vettem. Ezen a megmérettetésen 55 versenyző indult, én a 10. helyen végeztem. Az ott is alkalmazott horgászatomról szeretnék most röviden beszámolni, hogy mit, miért, hogyan csináltam.
Pár nappal a verseny utáni szabadnapomat kihasználva a Dunakeszi Kavicsbánya-tó halait vettem újra üldözőbe, azzal a céllal, hogy megnézzem a versenyen eredményesen alkalmazott stratégia és csalogatóanyag csak egyszeri alkalom volt-e, vagy stabilan működik azóta is. A tóról érdemes tudni, hogy a területe 21 ha, ebből a horgászható vízterület 19 ha. Bányató jellegénél fogva medre igen változatos. Átlagmélysége 4-5 méter, de vannak helyek, ahol a 7-8 méteres mélységet is eléri. Emiatt a hely kiválasztása után a horgászatomat most is a meder feltérképezésével kezdtem. Néhány próbadobás után kialakultak a távok. A szokásos 80-90 méteres táv mellé egy rövid „láb” alatti 9 méteres és egy 32 méteres táv mellett döntöttem.
Csalogató anyagaim az OB selejtezőhöz hasonlóan, 1kg Maestro Fishing halas etetőanyagból, 1-1 doboz Mafish 1-2 carp pellet keverékéből és 3 doboz csemegekukoricából állt. Ez kb. 8 literes mennyiséget tett ki. A horgászatot a 9 és 32 méteres távok megetetésével kezdtem. A 9 méterre kizárólag kukorica és pellet keveréket tettem a pontyoknak, amíg a 32 méterre lévőre a halas etetőanyag és pellet keverékét juttattam be. Az utóbbi távon elsősorban kárászokat terveztem fogni. Ez a versenyen jól működött hiszen 7-8kg jött össze e halból. Csalinak a versenyen nagyon jól működő tutti-frutti és kókuszos wafter pelleteket használtam, ugyanis ez a két íz bizonyult akkor a legfogósabbnak.
Az ötórásra tervezett horgászatomat 85 méteren kezdtem. Onnan másfél óra alatt mindössze két kárászt sikerült fognom. Persze eközben a két távot folyamatosan etettem, húsz percenként tettem rá két-két kosárral. Az edzésen és a versenyen tapasztaltam, hogy a „láb” alatti etetés lassan épül fel, ezért 32 méteren folytattam a pecát. Hogy gyorsítsam a csalogató hatást ezért pár dobásig a kosár közepére nyomtam egy kis kivis smoke aromát. Ezek a smoke aromák egy felhőt képeznek a vízben. Ahogy telt az idő úgy érkezett egyre több hal az etetésre. Innentől kezdve már csak a két rövidebb távon horgásztam felváltva. A „láb” alatti adta a több halat, viszont a legnagyobbat, egy 6-7 kilós pontyot a 32 méteres etetésről fogtam.
Jó kis horgászatban volt részem, hiszen a versenyen alkalmazott stratégia és csalogatóanyagok ismét működtek. Próbáljátok ki Ti is! Mert nem mindegy, hogy mivel etetsz!
Ducza Tamás